Raportul secretarului Bisericii Adventiste: Misiunea globală în contextul secularizării în creștere

Raportul evidențiază o ușoară scădere a ritmului de creștere a Bisericii, dar și progrese în activitatea misionară.

Raportul secretarului Bisericii Adventiste: Misiunea globală în contextul secularizării în creștere

Raportul evidențiază o ușoară scădere a ritmului de creștere a Bisericii, dar și progrese în activitatea misionară.

Raportul secretarului, prezentat pe 4 iulie 2025 în cadrul celei de-a 62-a sesiuni a Conferinței Generale (GC), a subliniat reconcentrarea asupra misiunii globale, chiar dacă datele au arătat o ușoară scădere a numărului de membri ai Bisericii ca urmare a secularizării tot mai accentuate a societății.

„În toate colțurile lumii, suntem uniți de un scop comun”, a declarat Erton Köhler, secretarul GC, „să le aducem speranță, vindecare și un mesaj de iubire tuturor națiunilor”.

La începutul raportului, Köhler a explicat că prioritatea secretariatul este redefinirea strategiilor și coordonarea lucrării misionare a Bisericii în cele mai dificile regiuni ale lumii.

Statistici globale – Care este situația Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea?

Raportul a debutat cu prezentarea datelor despre evoluția Bisericii în ultimii 15 ani, realizată de David Trim, directorul Biroului de Arhive, Statistici și Cercetare (ASTR) al GC.

La sfârșitul anului 2015, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea avea la nivel mondial 16,92 milioane de membri. Până la finalul lui 2024, numărul crescuse la 23,684 milioane, ceea ce înseamnă o creștere totală de 40%.

Un element esențial al acestei creșteri a fost rata record de noi membri în perioada 2023–2024, prin botezuri, mărturisiri de credință și corecturi în urma revizuirii registrelor bisericilor.

Deși numerele sunt încurajatoare, Trim a subliniat că adevărata creștere ia în considerare și pierderile. În ultimii cinci ani, Biserica a înregistrat un număr record de pierderi.

Din 1965 până în prezent, 47.005.367 de persoane i s-au alăturat Bisericii la nivel global. În același interval, 20.290.098 au părăsit Biserica, ceea ce înseamnă o rată netă de pierdere de 43,17% — au plecat peste patru din zece membri.

Cu toate acestea, se înregistrează în continuare creșteri în toate regiunile lumii. A fost subliniată situația Diviziei Pacificului de Sud, cu cel mai bun raport între numărul de membri existenți și numărul de membri noi. În plus, pe teritoriul diviziei există aproximativ un adventist la fiecare patru persoane din populația generală.

Trim a încheiat subliniind că, deși uneori în unele regiuni răspândirea Evangheliei se face mai ușor decât în altele, misiunea globală trebuie să rămână în centrul preocupărilor Bisericii.

Misiunea globală – Plantarea de biserici

A urmat raportul Departamentului Misiune Globală, prezentat de Gary Krause, secretar adjunct al GC.

În esență, misiunea globală se referă la formarea de noi grupuri de credincioși. Din 1990, de la sesiunea GC din Indianapolis, au fost înființate 70.000 de biserici noi, iar din 2022 până acum, au fost plantate 10.000 de biserici noi.

Misionarii din prima linie sunt cunoscuți drept pionieri ai misiunii globale. După o instruire de bază, ei urmează metoda lui Isus de slujire. Într-un material video, pionieri din Nepal, Indonezia, Armenia și Costa Rica și-au exprimat bucuria cu privire la chemarea primită din partea lui Dumnezeu.

„De la ultima sesiune a GC, am trimis, în medie, o echipă de pionieri la fiecare două zile”, a spus Krause.

În 2024, s-a atins un record: o nouă biserică era plantată la fiecare 2,8 ore.

Krause și-a încheiat prezentarea cu un material video în care Chanmin Chung, directorul Misiune Globală, subliniată că din 2022, șase centre ale Misiunii Globale au pregătit mii de pastori, lideri și membri pentru plantarea de biserici în întreaga lume.

Misiunea globală – Trei „ferestre”, o singură misiune

Köhler a revenit pe scenă pentru a sublinia principalele direcții ale reorientării misiunii:

  • Realocarea bugetelor astfel încât să se acorde prioritate activității din prima linie, precum cea a pionierilor Misiunii Globale.
  • Chemarea de a susține și a trimite activ misionari în zonele cele mai dificile adresată tuturor organizațiilor Bisericii.

Aceste regiuni sunt cunoscute sub numele de „ferestre” ale misiunii:

  • Fereastra 10/40: Întinsă între Atlantic și Pacific, cuprinde 68 de țări și 5,4 miliarde de oameni. Deși aici trăiesc 66% din locuitorii planetei, doar 12% sunt adventiști. Este locul de naștere al islamului, hinduismului și budismului, ceea ce prezintă provocări unice.
  • Fereastra postcreștină: O regiune cu o populație de 1,2 miliarde de locuitori din țări din lumea occidentală care se îndepărtează tot mai mult de valorile creștine, îmbrățișând secularizarea și materialismul.
  • Fereastra urbană: Marile orașe ale lumii precum Delhi, care numără aproape 35 de milioane de locuitori, dar doar 3.808 adventiști.

Köhler le-a reamintit delegaților: „Scopul nostru nu este să concurăm unii cu alții, ci să ne completăm unii pe alții. Misiunea globală ne oferă această oportunitate”.

Raportul secretarului a fost aprobat prin vot.

Pentru mai multe informații despre sesiunea Conferinței Generale din anul 2025, inclusiv informații în timp real, interviuri și povești ale delegaților, vizitați adventist.ro și urmăriți Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România pe rețelele de socializare.

Sursa: Adventist News Network și Departamentul Comunicare/ Uniunea Adventistă

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print