Biserica Adventistă din Sudanul de Sud crește cu rapiditate în ciuda valurilor de violențe cu care se confruntă

Au loc agresiuni colective împotriva credincioșilor adventiști, însă ele nu împiedică biserica să meargă mai departe.

Biserica Adventistă din Sudanul de Sud crește cu rapiditate în ciuda valurilor de violențe cu care se confruntă

Au loc agresiuni colective împotriva credincioșilor adventiști, însă ele nu împiedică biserica să meargă mai departe.

Sâmbătă, 5 iulie, în jurul orei 5 dimineața, un grup agresiv a atacat un grup de 17 credincioși adventiști din Turalei Payam, Sudanul de Sud, provocând incendierea bisericii. În urma ambuscadei, șapte persoane au fost rănite și internate.

Cu doar câteva zile înainte, evanghelistul adventist Mangong Akol a fost prins într-o ambuscadă și împușcat mortal în aceeași zonă, iar încă din 2022 o biserică adventistă a fost incendiată la ordinul unui general. Liderii politici au răspuns cu condamnări și promisiuni de acțiuni juridice, însă Biserica a răspuns cu iertare, iar generalul implicat a murit câteva luni mai târziu în urma unei boli subite.

Paradoxal, violența coincide cu o dezvoltare spectaculoasă: regiunea Greater Bahr el Ghazal este, în prezent, una dintre cele mai dinamice din Sudanul de Sud. Uniunea Sud‑Sudaneză de Misiuni (SSUM) este uniunea de pe teritoriul Diviziei Africa Centrală și de Est care înregistrează cea mai mare creștere. Mii de tineri, femei și alte persoane au renunțat la credințele tradiționale și s-au convertit la adventism. Numai pe 28 iunie au fost botezate peste 700 de persoane – un eveniment care, spun reprezentanții Bisericii, ar fi alimentat ostilitatea față de credința adventistă.

Potrivit lui Daniel Ogwok, secretarul SSUM, persecuția este o consecință directă a redeșteptării spirituale din comunitate: de la aproximativ 30.000 de credincioși, în urmă cu câțiva ani, numărul a crescut rapid după incendiul din 2022. În centrul conflictelor este o schimbare teologică radicală: credința că cei răposați „dorm în Hristos” contrazice practicile de venerare a strămoșilor, în îndeplinirea cărora femeile și copiii au un rol esențial.

Președintele Diviziei Africa Centrală și de Est, Blasious Ruguri, amintește că opoziția nu este surprinzătoare: „suntem încă în mijlocul marii lupte”, iar suferința nu trebuie să oprească lucrarea lui Dumnezeu. Ogwok adaugă că tinerii sunt entuziasmați de credința lor, iar atacurile îi determină să se implice și mai mult – anticipând un val și mai mare de noi credincioși.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print