Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

O comunicare care să aducă speranță și viață prin Hristos

Centrele media din Divizia Inter-Europeană și din cea Trans-Europeană s-au întâlnit la sediul Hope Media Europe pentru a învăța unele de la altele.

O comunicare care să aducă speranță și viață prin Hristos

Centrele media din Divizia Inter-Europeană și din cea Trans-Europeană s-au întâlnit la sediul Hope Media Europe pentru a învăța unele de la altele.

Centrele media din Divizia Inter-Europeană și din cea Trans-Europeană s-au întâlnit la sediul Hope Media Europe pentru a învăța unele de la altele.

Patruzeci de persoane, reprezentând treisprezece centre media din Europa, s-au întâlnit între 24 și 27 februarie 2023 la sediul Home Media Europe, în Germania. Pe parcursul celor patru zile ale întâlnirii, participanții și-au prezentat realitățile specifice și proiectele de viitor, au făcut schimb de experiență în depășirea dificultăților cu care se confruntă și în a găsi împreună noi căi de împlinire a misiunii prin comunicare.

„Scopul întâlnirii a fost să îi pună în legătură – sperăm, permanent – pe responsabilii centrelor media de pe teritoriul Diviziei Inter-Europene (EUD), cărora li s-au alăturat o parte dintre cei din Divizia Trans-Europeană (TED)”, explică Paulo Macedo, directorul Departamentului Comunicare al EUD. „Nu există un forum oficial la acest nivel pentru ca ei să facă schimb de informații și de experiență, să colaboreze în realizarea de proiecte viitoare și să găsească o platformă comună pentru a îndeplini misiunea prin intermediul mass-media. Acesta este motivul pentru care ne-am întâlnit aici și acum”, a adăugat el.

Au fost reprezentate centre media de pe teritoriul EUD din Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Portugalia, România și Spania, iar de pe teritoriul TED au fost prezenți reprezentanți din Anglia, Islanda, Irlanda și Letonia. Invitat special a fost directorul Centrului Media din Ucraina, Maksym Krupskyi.

Programul de Sabat

Mário Brito, președintele EUD, a început Sabatul cu o meditație intitulată „Scopul real al comunicării”, bazată pe pasajele din Ezechiel 47 și Ioan 17.

„Uneori, cele mai puternice mesaje nu sunt scrise sau rostite. Noi îi citim pe oameni, iar oamenii ne citesc pe noi”, a declarat președintele Brito. „Gândiți-vă la ceea ce urmăriți când comunicați. O faceți doar pentru a informa? Doar pentru a instrui? Doar pentru a transmite ceea ce credeți a fi mesajul corect? Sau o faceți chiar pentru a schimba existența oamenilor? Căutați comunicarea care le aduce oamenilor speranță și viață prin Hristos și nu uitați că nu puteți transmite speranță și viață dacă voi înșivă nu Îl aveți pe Hristos. Atunci veți putea coopera cu Duhul Sfânt pentru a schimba viața oamenilor, precum apa care iese din Templu și aduce viață, din cartea lui Ezechiel.”

Sâmbătă dimineața, David Neal, directorul Departamentului Comunicare al TED, a transmis un mesaj special despre speranța prezentă în textele lui Pavel din I Tesaloniceni 5.

„Poporul lui Dumnezeu este menit să aducă Speranța unei lumi aflate acum într-o criză globală permanentă și unor oameni aflați într-o criză existențială profundă. Această speranță devine scopul nostru, deoarece viața creștinului are un scop pe care îl găsim la cruce, în și prin ceea ce a făcut Hristos pentru noi. Deoarece Speranța este încorporată în ADN-ul adventist, ar trebui să acționăm și să trăim ca o adevărată biserică aflată în așteptare, pregătită pentru revenirea lui Hristos și, asemenea Bisericii din Tesalonic, să fim o biserică fericită, recunoscătoare și care se roagă, o biserică întemeiată pe har”, a subliniat Neal.

Comentarii

Florian Ristea, directorul Adventist Mission și al Departamentului Școala de Sabat și Lucrarea Personală din cadrul EUD, a afirmat că „a fost încurajator să vedem oameni, în special lideri tineri de pe întregul continent, dedicați misiunii și concentrați asupra ei, folosindu-și creativitatea și resursele în crearea de conținut pentru a le duce Vestea Bună oamenilor din țările lor. Mass-media este un instrument puternic și este evident că a venit timpul să devină (dacă nu a devenit deja) o forță în împlinirea misiuni Bisericii.”

„Centrele media se află în diferite stadii ale activității lor de slujire prin intermediul mass-media, iar întâlnirea din cadrul rețelei Hope Media Europe le permite nu numai să crească împreună învățând unele de la altele, ci și să dezvolte împreună o strategie integrată de slujire prin intermediul mass-mediei, ceea ce va crește atât impactul fiecărui centru media în parte, cât și al întregii rețele”, spune Klaus Popa, președinte Hope Media Europe, centrul media al Diviziei Inter-Europene.

„Au fost împărtășite multe vești bune despre ceea ce s-a făcut pentru misiune în Europa prin comunicare, dar și idei, planuri și proiecte promițătoare pentru viitor. Învățarea, schimbul și cooperarea vor economisi resurse și vor câștiga timp în atingerea scopului nostru comun”, a declarat Paulo Macedo. „Priviți doar mesajul plin de speranță care vine de la centrul media ucrainean.”

„Nu mai aveți nevoie de pâine sau de îmbrăcăminte dacă vă pierdeți speranța. Noi suntem acolo pentru a o oferi!”

În timpul reuniunii centrelor media, EUD și TED News l-au intervievat pe Maxim Krupski, directorul Hope Media Ucraina.

„La început, am văzut oameni în suferință care plecau și am crezut că totul este pierdut”, a declarat Maxim într-un interviu realizat de Vanessa Pizzuto, director adjunct al Departamentului Comunicare din cadrul TED, și Samuel Gil, directorul Hope Media Spania. „Apoi am început să lucrăm pentru împlinirea nevoilor de bază, esențiale, ale oamenilor. După primele câteva luni de război, ne-am dat seama că există o oportunitate de vestire a Evangheliei. Oamenii au nevoie de speranță pentru a continua să își dorească să trăiască.”

Ochii lui Maxim strălucesc atât ca urmare a emoției de a vorbi despre suferința din țara sa, cât și de bucurie că poate să aducă vești bune și din mijlocul suferinței și incertitudinii. „De la începutul acestui război îngrozitor am avut deja peste 1000 de botezuri”, a spus el. „Iar în vară am inaugurat un nou studio”, a anunțat el cu entuziasm. „Dacă mi-ați fi spus că urma să inaugurăm un studio, chiar înainte de război, nu v-aș fi crezut.”

Ucraina suferă de un an întreg consecințele teribile ale violențelor și privațiunilor. La nivelul Bisericii, 8.000 dintre cei 30.000 de membri au părăsit țara, dar misiunea continuă și se dezvoltă și cu ajutorul celor 100 de angajați care lucrează în cele șapte studiouri ale Hope Media Ukraine.

„Le mulțumim tuturor celor care ne susțin poporul și credincioșii. Împlinim misiunea în funcție de nevoi”, a conchis Maxim.

Sursa: EUDNEWS

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print