Lucrarea este rezultatul eforturilor depuse de departamentul Oportunități Adventiste de Slujire (APM) și ar trebui să le fie utilă persoanelor nevăzătoare care cunosc acest sistem. Lansarea a avut loc luni, 8 mai 2023, în cadrul reuniunii Comitetului executiv al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din America de Sud.
Nu se cunoaște numărul exact de persoane care știu să citească în prezent cu ajutorul sistemului Braille. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în lume există aproximativ 253 de milioane de persoane cu deficiențe de vedere, dintre care aproximativ 36 de milioane sunt complet nevăzătoare. În Brazilia, se estimează că 6,5 milioane de persoane sunt nevăzătoare sau au vederea slăbită, multe dintre ele bazându-se pe sistemul Braille pentru citire și scriere, dar nu toate au acces la el.
În general, prin practică, persoana care s-a născut oarbă sau și-a pierdut vederea foarte devreme în viață, în faza de alfabetizare, stăpânește, de obicei, sistemul Braille. În plus, este important să avem o înțelegere clară a sistemului Braille, deoarece acesta poate fi folosit pentru a învăța oamenii să citească și să scrie.
ACCES MAI MARE
Potrivit pastorului Alacy Barbosa, directorul APM pentru America de Sud, una dintre cele mai mari provocări este aceea de a face ca materialele, programele, proiectele și activitățile Bisericii să le fie accesibile tuturor. Juliana Santos, consilier al APM pentru inițiativele care lucrează cu nevăzători, explică faptul că sistemul Braille este indispensabil pentru extinderea evanghelizării. „Biserica are o mare oportunitate de a fi o lumină în acest sens. Avem toată structura și condițiile pentru acest lucru. Ceea ce lipsește, poate, este o mai mare înțelegere a importanței acestui lucru și a faptului că Evanghelia trebuie să ajungă cu adevărat la toată lumea”, adaugă ea.
Cartea Calea către Hristos a fost produsă de tipografia Louis Braille, din Minas Gerais. Transpunerea textului în sistemul Braille și producerea cărții fizice a durat aproximativ o lună. Rezultatul a fost o carte în două volume, în format A4, cu un total de 140 de pagini (față și verso).
PROCESUL DE PRODUCȚIE
O carte în format Braille necesită mai multă atenție, deoarece lectura are loc prin contact tactil. Din acest motiv, procesul de producție pentru acest tip de material este mai costisitor și necesită mai mult timp.
Există șase etape de bază:
- Cartea originală, în format PDF, trece prin procesul de liniarizare.
- Aceeași carte originală trece în mâinile descriptorului.
- Editorul Braille (un expert atât în editare/ machetare, cât și în Braille) primește textul liniarizat și textul cu descrieri (în cazul în care cartea are imagini). Astfel începe procesul de asamblare a cărții. Editorul introduce toate codurile necesare și face machetarea în Braille.
- Materialul este revizuit de un alt editor Braille.
- Materialul este trimis la corectorul Braille (în mod obligatoriu un profesionist cu deficiențe de vedere).
- Cartea este tipărită în Braille și ajunge la cititor prin diferite mijloace.
NOI LANSĂRI
Barbosa a precizat că Biserica Adventistă lucrează pentru a înființa biblioteci Braille în principalele biserici. În a doua jumătate a acestui an, se așteaptă să fie plasate comenzi pentru această ediție a cărții Cartea către Hristos, inclusiv în Braille.
Potrivit lui Barbosa, se intenționează ca în anul 2024, pe lângă o serie de studii biblice, să fie lansate în acest format alte două cărți ale lui Ellen White.
SISTEMUL BRAILLE
Braille este un sistem tactil de citire și scriere pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Acesta se bazează pe un cod de puncte în relief care pot fi citite cu degetele. Sistemul a fost creat de Louis Braille în 1824, pe când avea doar 15 ani.
Sistemul se bazează pe un aranjament de șase puncte în relief, dispuse în două coloane de câte trei puncte fiecare. Fiecare punct este numerotat de la 1 la 6, iar punctele sunt combinate în diverse configurații pentru a reprezenta literele alfabetului, numerele și alte simboluri.
În acest sistem există 63 de combinații posibile de puncte în relief, inclusiv configurația cu toate punctele în relief, care reprezintă spațiul. Pe lângă litere, sistemul Braille include, de asemenea, simboluri pentru numere, semne de punctuație și caractere speciale, precum simboluri matematice și muzicale.
Sursa: Adventist News Network