Friedensau: 25 de ani de studii de terapie prin muzică

„Este o mare nevoie de muzicoterapeuți.” În 1998, Universitatea Adventistă de Ziua a Șaptea din Friedensau, Germania, a introdus programul de terapie prin muzică. De 25 de ani, coordonatoarea programului de masterat în terapie muzicală, prof. dr. Petra Jürgens, cercetează și predă la Friedensau.

Friedensau: 25 de ani de studii de terapie prin muzică

„Este o mare nevoie de muzicoterapeuți.” În 1998, Universitatea Adventistă de Ziua a Șaptea din Friedensau, Germania, a introdus programul de terapie prin muzică. De 25 de ani, coordonatoarea programului de masterat în terapie muzicală, prof. dr. Petra Jürgens, cercetează și predă la Friedensau.

Muzica, o componentă a educației

După cum relatează dr. Johannes Hartlapp, teolog și profesor de istorie bisericească și coordonator al programului de licență în teologie, în broșura Unser Friedensau, nr. 2/2023, muzica a reprezentat întotdeauna o parte integrantă a educației și a serviciilor de închinare de la Friedensau. Nu este o coincidență faptul că, chiar și în anii dificili de după război, oratoriul „Paulus” de Mendelssohn a fost interpretat cu un cor și o orchestră mare cu ocazia celei de-a cincizecea aniversări a universității adventiste din Friedensau, în 1949. La începutul anilor șaizeci, a fost recrutat profesorul Wolfgang Kabus, o personalitate care a avut o influență decisivă asupra Friedensau până la pensionare, în 2001.

Regândirea muzicii

Odată cu introducerea, în 1967, a unui curs de diaconie axat pe muzică, educația artistică a fost inclusă în educația formală. Prin urmare, restructurarea componentei muzicale, în 1990, odată cu recunoașterea de stat, a fost logică. Profesorul dr. Baldur Pfeiffer, pe atunci rector al universității, a susținut și el acest lucru.

După acreditare, el a văzut patru direcții principale pentru universitate: teologie, asistență socială creștină, muzică și științele sănătății. Planurile pentru muzică prevedeau un învățământ pe mai multe niveluri, de la cursuri preuniversitare (cursuri introductive și muzică bisericească) până la cursuri de masterat cu accent pe muzică bisericească, terapie muzicală, muzică de consum și, în viitor, educație muzicală.

Din păcate, potrivit lui Hartlapp, doar câteva elemente ale acestei viziuni au fost implementate până în prezent. Dar un pas important l-a reprezentat înființarea unui Institut pentru muzică bisericească în 1994.

Acesta a oferit cadrul pentru dezvoltarea ulterioară a activității muzicale în Friedensau.

Program de masterat în terapie prin muzică

În 1998 a fost introdusă tematica terapiei prin muzică și a fost înființat Institutul pentru terapie prin muzică la Universitatea Friedensau. Din cauza unei schimbări de personal, s-a schimbat și accentul, iar domeniul muzicii bisericești nu a mai putut fi extins. Primele cursuri de formare în terapie prin muzică s-au transformat în programul de masterat în terapie muzicală, sub conducerea prof. dr. Petra Jürgens.

Aceasta predă și cercetează în Friedensau de 25 de ani. Cu experiența sa de la Institutul de terapie muzicală din Berlin-Zehlendorf, ea și colega sa, dr. Regina Lorek, dezvoltă în mod continuu acest program de masterat, precum și programe specializate de formare continuă. Potrivit lui Hartlapp, programul reprezintă o combinație exemplară de teorie, practică și cercetare.

Vindecarea oamenilor prin muzică

Există o mare nevoie de muzicoterapeuți calificați. Domeniul lor de activitate sau de cercetare este prezent în toate fazele vieții până la lucrul în centre pentru seniori, atât în domeniul medical, cât și în cel socio-pedagogic și al consilierii spirituale. Johannes Hartlapp estimează că varietatea aplicațiilor muzicoterapiei în societate va continua să crească cererea de formare profesională în domeniu. În acest sens, primii 25 de ani de terapie prin muzică reprezintă un bun punct de plecare pentru viitor.

Universitatea Friedensau

Universitatea Friedensau de lângă Magdeburg este, din 1990, o universitate a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea recunoscută de stat. Aici pot fi urmate opt programe de licență și masterat în domeniile asistenței sociale și teologiei creștine. Printre studenți și profesori sunt reprezentate aproximativ 40 de națiuni.

Pentru mai multe informații, vizitați site-ul oficial al universității.

Sursa: EUDNews

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print