La evenimentul desfășurat la sediul Misiunii din Suvavou au participat misionari pensionați, reprezentanți ai satului Suvavou, credincioși adventiști și personalul Misiunii Fiji și al Uniunii de Misiuni Trans-Pacific.
Președintele Misiunii Fiji, Nasoni Lutunaliwa, a declarat în timpul evenimentului: „Lucrarea din Fiji și din Pacific nu ar fi existat fără sacrificiul și lucrarea plină de credincioșie a misionarilor și a lucrătorilor bisericii care și-au dat viața la chemarea lui Dumnezeu și au plecat cu curaj să învețe, să crească ucenici și să aducă schimbare într-o regiune marcată de indiferență și pericol.”
El i-a menționat în mod special pe John Ives Tay și pe soția lui, Hannah, care au venit în Fiji la bordul navei Pitcairn, le-au vândut cărți despre sănătate europenilor care locuiau în Suva și au fost primii misionari adventiști de ziua a șaptea din Fiji. Tay a murit de gripă la 8 ianuarie 1892, la doar cinci luni de la sosire, fiind înmormântat în cimitirul din Suva.
„Fără disponibilitatea lor de a răspunde chemării la slujire, Cuvântul lui Dumnezeu ar fi ajuns la noi mult mai târziu”, a subliniat Lutunaliwa.
„Tu și eu am primit binecuvântările luminii revărsate prin slujirea acestor misionari. Trebuie să continuăm lucrarea lor și să acceptăm provocarea de a fi martori în alte părți ale globului care au nevoie de slujirea noastră”, a adăugat el.
Epeli Narisia, prezbiter în biserica adventistă din Nausori, a vorbit despre timpul când tatăl său era misionar pe insula Rotuma, pe când el avea doar șase luni. El a spus că familia a trăit sub un adăpost de paie timp de câteva săptămâni înainte de a fi acceptată în comunitate. Tatăl lui, Jope Narisia, a fost primul misionar adventist în Rotuma.
Peni Dakua, director al Departamentului Educație și profesor pensionar, a împărtășit un scurt istoric al educației adventiste din Fiji. „Primii misionari au înființat școli, iar la începutul anilor 1900 Biserica a crescut exponențial în zonele în care existau școli adventiste”, a spus Dakua.
Președintele Uniunii de Misiuni Trans-Pacific, Maveni Kaufononga, a declarat că Fiji, Samoa și Tonga au primit adventismul cam în același timp și au avut o singură misiune și conducere. „Nu putem decât să recunoaștem modul în care Dumnezeu i-a condus pe evangheliști, pe misionari și pe liderii din trecut în modul în care s-a dezvoltat adventismul în regiune”, a declarat el. „Suntem aici datorită sacrificiilor bărbaților și femeilor care au fost înaintea noastră și este de datoria noastră să lăsăm o moștenire care să valorifice lucrarea lui Dumnezeu pentru cei care vor veni după noi.”
*În anul 2024, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea sărbătorește 160 de ani de la trimiterea primului misionar în afara Statelor Unite.
Sursa: Adventist Review și Departamentul Comunicare al Uniunii Adventiste