Ființele umane au nevoie de odihnă. Nu putem scăpa de nevoia de o pauză și am înnebuni cu toții dacă nu ne-am opri niciodată să ne bucurăm de lucrurile pentru care muncim.
Sabatul este ocazia perfectă pentru a ne bucura de acest tip de odihnă revitalizantă.
Sabat înseamnă să te oprești cu scopul de a te odihni. Dumnezeu a instaurat Sabatul la creație (Geneza 2:3), când a trecut de la „a face” la „a se bucura”.
El a pus ziua a șaptea deoparte pentru ca noi să putem experimenta aceeași bucurie în mod regulat.
Pentru a înțelege cu adevărat profunzimea acestei binecuvântări și numeroasele beneficii și promisiuni care vin cu ea, vom trece în revistă:
• De unde a apărut Sabatul
• Beneficiile mintale și fizice ale Sabatului
• Beneficiile spirituale ale Sabatului
• Cum se bucurau de Sabat oamenii din Biblie
• Cum putem beneficia astăzi de un Sabat săptămânal
Vom analiza toate aceste puncte folosind Scriptura și începând chiar de la început.
DE UNDE A APĂRUT SABATUL ȘI DE CE A FOST CREAT?
După ce Geneza 1 ne relatează cum a creat Dumnezeu Pământul, Geneza 2 începe într-o notă de reflecție. Dumnezeu Și-a declarat satisfacția cu privire la ceea ce a creat, apoi S-a oprit și S-a „odihnit”. Și, în timp ce se odihnea, El „a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea Sa pe care a făcut-o în creație” (Geneza 2:3, EDCR).
Acest lucru este explicat din nou în Exodul 16, în contextul odihnei în ziua a șaptea după o săptămână întreagă de muncă. Acest lucru se întâmplă, de asemenea, imediat după ce israeliții au fost eliberați din sclavie (în timpul căreia cu siguranță nu au putut să sărbătorească Sabatul). Dumnezeu i-a ajutat să devină o națiune structurată, organizată, cu principii.
În această tranziție a pus accentul pe stabilirea unei noi etici a muncii. În calitate de sclavi, ei lucrau din zori până la apus în fiecare zi, fără prea multă grijă pentru bunăstarea lor. Așa că Dumnezeu le-a amintit de Sabat – un element necesar pentru un program de lucru de durată.
Șase zile pentru a se concentra asupra a ceea ce trebuia făcut, apoi o zi întreagă de odihnă completă.
Vă sună cunoscut?
Când ajungem la Cele Zece Porunci, doar câteva capitole mai târziu, vedem cea de-a patra poruncă prezentată ca un monument de aducere aminte a creației (Exodul 20:8-11).
Are sens. După ce ai muncit șase zile, nu ți-ai dori o pauză? Dumnezeu știa că avem nevoie de ea. Și El știa că avem nevoie de un timp dedicat pentru a ne opri, a medita și a-L recunoaște ca fiind Creatorul și susținătorul vieții.
În fiecare săptămână, Sabatul ne eliberează de cursa constantă a unei lumi care așteaptă atât de mult de la noi. Este un dar oferit în mod repetat.
Dar de ce ar trebui să fie o „poruncă”? De ce ar include Dumnezeu o zi de odihnă în Legea Sa?
În primul rând, gândește-te la israeliții care au primit Cele Zece Porunci. În calitate de sclavi, ei erau obișnuiți să trăiască respectând porunci. Ei încă învățau cum să gândească singuri, să aibă grijă de ei înșiși și să se comporte ca o comunitate binevoitoare și solidară.
Aveau nevoie să li se spună să se odihnească, altfel probabil că nu s-ar fi oprit! Deși aceasta era o poruncă, le dădea și permisiunea de a se opri, permisiunea de a-și dedica ziua lui Dumnezeu, de a se bucura de creația Sa și de bunăstarea lor.
Aveau nevoie de un program și de un regim adecvat – unul care să le fie de folos, nu să-i înrobească.
Și dacă suntem sinceri cu noi înșine… adesea și noi avem nevoie de ele. Uneori nu ne oprim decât atunci când cineva ne spune să o facem. Uneori avem nevoie de permisiunea de a ieși din modul „pornit”.
Dar Sabatul nu se referă la simpla „oprire”. Dumnezeu vrea ca noi să obținem efectul deplin al acestei zile de odihnă – să considerăm Sabatul a fi „o desfătare” (Isaia 58:13).
Așa că hai să analizăm mai îndeaproape beneficiile pe care le oferă Sabatul.
BENEFICIILE MINTALE ȘI FIZICE ALE SABATULUI
Nu este greu de înțeles de ce o pauză din haosul săptămânal ar fi benefică pentru mintea și corpul nostru. Dar este vorba doar de o pauză sau de mai mult decât atât?
Potrivit unui studiu publicat în 2012, adevăratul beneficiu al unui concediu este „detașarea” de muncă… nu doar faptul că nu muncești.
Să nu te gândești la muncă, să nu te îngrijorezi cu privire la muncă, să nu te pregătești pentru muncă etc.
Mai exact, studiul a arătat că persoanele care „experimentează o mai mare detașare de muncă în timpul orelor libere sunt mai mulțumite de viața lor și prezintă mai puține simptome de stres psihologic”.
Simplu – odihna corespunzătoare reduce stresul. Odihna intenționată, dedicată.
Așadar, nu este vorba doar de a te opri pentru o pauză rapidă între două lucruri. Sabatul este o oprire completă – 24 de ore care ne permit să ne „detașăm” de poverile și obligațiile din restul săptămânii.
Veniți la Mine, toți cei trudiți și împovărați, și Eu vă voi da odihnă.
Matei 11:28
Ce metodă și oportunitate mai bună de a ne conecta cu Dumnezeu?! În sfârșit dispar toate lucrurile care ne distrag. Ne putem reînviora mintea și trupul în timp ce ne concentrăm asupra Celui care le-a creat.
Concret, odihna de Sabat oferă următoarele beneficii pentru sănătate:
NE ARATĂ CĂ SUNTEM MAI VALOROȘI DECÂT CEEA CE FACEM SAU CEEA CE PRODUCEM
Dacă Dumnezeu a considerat că odihna și bucuria noastră sunt atât de importante încât le-a inclus în Legea Sa iubitoare, este clar că suntem mai valoroși pentru El decât orice altceva. Existența noastră, identitatea noastră, darurile noastre… aceste lucruri care ne fac să fim „noi” sunt mult mai importante decât lucrurile pe care le facem sau realizările noastre.
Restul lumii ne poate face să ne simțim ca și cum ar fi invers. Cât de mult ai făcut astăzi? Cum poți face ca mai mulți oameni să te placă? Cum poți să o iei înaintea celorlalți?
Dumnezeu ne spune să „fim” pur și simplu. Să ne bucurăm de ceea ce suntem, de cine este El și de ceea ce a făcut pentru noi.
Și chiar dacă lucrurile nu sunt perfecte în această lume dezordonată, ne putem odihni în speranța că într-o zi, în curând, Isus se va întoarce după noi.
NE ARATĂ CĂ NU TREBUIE SĂ FIM SCLAVII AȘTEPTĂRILOR LUMII
Gândește-te la asta. Dacă simțim că nu putem spune „nu” muncii sau obligațiilor noastre pentru o zi, asta face munca mai importantă decât propria noastră stare de bine. (Și sunt ecouri ale sclaviei de care Dumnezeu a vrut să ne elibereze!).
Sabatul ne confirmă valoarea și ne dă permisiunea de a le spune „nu” acelor obligații pentru o zi în fiecare săptămână. Noi ne supunem lui Dumnezeu – Creatorul nostru – nu lumii, care nu va fi satisfăcută niciodată.
Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci ori îl va urî pe unul și-l va iubi pe celălalt, ori va ține la unul și-l va disprețui pe celălalt. Nu puteți sluji și lui Dumnezeu, și avuției.
Matei 6:24 (EDCR)
Lumea spune: „Fă mai mult. Dă-mi mai mult”.
Dumnezeu spune: „Tu ești suficient. Vreau să petrec timp cu tine”.
NE OFERĂ TIMP SĂ EVALUĂM, SĂ NE REORIENTĂM ȘI SĂ FIM PREZENȚI ÎN LUMEA CREATĂ DE DUMNEZEU
Nu trebuie să citiți rapoartele cercetărilor științifice pentru a ști că odihna contribuie la sănătatea mintală și la cea fizică. Epuizarea mintală poate fi resimțită ca fiind un cu totul alt nivel de oboseală, deoarece, de obicei, aduce cu ea și stresul.
Fără a ne lua timp să ne îndepărtăm de toată agitația, este dificil să gândim clar și să ne concentrăm asupra lucrurilor pe care le prețuim.
Și acesta este intenția Sabatului. O zi liberă dedicată, este ocazia perfectă pentru meditație în rugăciune.
Iar acest lucru se potrivește cu rădăcina cuvintelor ebraice folosite pentru „Sabat”. Shabbat înseamnă „a se opri pentru odihnă”, iar un alt cuvânt folosit adesea interschimbabil cu shabbat este nuach, care înseamnă „a se odihni în loc”, a sta pe loc, a fi liniștit, a fi prezent.
Sabatul este un timp de relaxare și de trăire a momentului, ceea ce face să ne fie mai ușor să apreciem creația lui Dumnezeu din jurul nostru.
ÎNTĂREȘTE RELAȚIILE ȘI COMUNITĂȚILE NOASTRE
Observă modul în care este formulată cea de-a patra poruncă:
… să nu faceți nicio lucrare în ea – nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita tale, nici străinul care este înăuntrul porților tale. Căci în șase zile a făcut Domnul cerul, pământul, marea și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit; de aceea a binecuvântat Domnul ziua sabatului și a sfințit-o.
Exodul 20:10-11
Odihna oferită de Sabat nu este doar pentru unii. Este pentru toți oamenii – slujitorii, străinii și chiar și animalele!
El ne oferă ocazia ideală pentru a ne aduna împreună în calitate de familie, prieteni sau comunitate de credință – toate în numele lui Isus și pentru ceea ce a făcut El pentru noi.
Atunci când tuturor li se permite să se oprească și să se bucure împreună de lumea din jur, se pot întări și relațiile. Legăturile noastre se aprofundează pe măsură ce ne închinăm, ne rugăm și studiem Biblia împreună.
Relațiile sănătoase și o comunitate puternică oferă sprijin și liniște sufletească, care, la rândul lor, promovează starea de bine fizic și mintal.
BENEFICIILE SPIRITUALE ALE SABATULUI
Pe lângă aceste beneficii fizice și mintale, există și beneficii spirituale. Un timp pentru refacerea sănătății fizice și mintale deschide, de asemenea, calea pentru o dezvoltare spirituală sănătoasă. Ne permite să fim mai calmi, mai prezenți și mai concentrați asupra lui Dumnezeu.
Sabatul este o zi în care putem să ne gândim la lucrurile pe care nu le putem vedea, dar care ne afectează în fiecare zi. Acest lucru este dificil în timpul săptămânii aglomerate, când „lumea materială” ne acaparează toată atenția.
Avem nevoie de timp liber regulat pentru a ne liniști mintea și a vedea lucrarea lui Dumnezeu în lucrurile din jurul nostru.
Psalmul 46:10 ne invită să ne oprim și să știm că El este Dumnezeu, ceea ce putem face în mod deosebit în Sabat.
Așadar, îndemnul presupune mai mult decât să ne oprim din ceea ce facem. Înseamnă să ne oprim cu intenția de a ne îndrepta gândurile spre El.
Alte traduceri ale acestui verset redau și mai mult aspectele despre care am vorbit mai sus, detașarea de grijile și munca noastră săptămânală pentru a ne opri cu intenția de a ne uita la Dumnezeu.
„Liniștiți-vă și cunoașteți că Eu sunt Dumnezeu” (BTF).
Detașarea de obligațiile și activitățile săptămânale ne ajută să primim beneficiile spirituale pe care ni le poate oferi Sabatul.
O MINTE REÎNVIORATĂ PENTRU MEDITAȚIE, CONTEMPLARE ȘI APROPIERE DE DUMNEZEU
Când mintea și trupul sunt odihnite, putem gândi mai clar. Atunci putem aprecia Sabatul ca fiind un timp dedicat rugăciunii, studiului și închinării.
Este un timp minunat pentru a reflecta asupra săptămânii care a trecut, căutând modurile subtile prin care Dumnezeu ne-a binecuvântat și ne-a ținut în viață.
Petrecerea timpului cu Dumnezeu îți va întări întotdeauna relația cu El. Petrecerea unui timp de calitate cu El permite ca aceasta să devină și mai profundă.
Atunci când alegem în mod deliberat cum să ne petrecem timpul, ne este mai ușor să ne direcționăm efortul și energia spre ceea ce alegem să facem. Sabatul poate fi ocazia noastră de a ne apropia cu răbdare și rugăciune de Dumnezeu. Putem fi în comuniune cu El în tot ceea ce facem în acea zi.
O VIAȚĂ DE RUGĂCIUNE MAI ACTIVĂ
Rugăciunea este principala noastră metodă de comunicare cu Creatorul nostru. Dar în timpul săptămânii este ușor să ne rugăm pe fugă. De multe ori suntem distrași sau ne grăbim.
Și, deși există multe modalități de a dezvolta obiceiuri sănătoase în ce privește rugăciunea chiar și în timpul săptămânilor de lucru aglomerate, Sabatul ne permite să ne dedicăm mai complet timpului de rugăciune.
Ai putea chiar să transformi un Sabat întreg într-o zi de rugăciune!
Uneori, rugăciunile de Sabat pot avea loc în timpul unei plimbări, al unei drumeții, în timp ce îți supraveghezi copiii etc. Să ne rugăm pe parcursul zilei sau să planificăm activități care ne ajută să ne amintim că Dumnezeu este prioritatea noastră
poate fi o experiență minunată.
UN TIMP PERFECT PENTRU STUDIEREA BIBLIEI
După cum Sabatul este o ocazie perfectă pentru rugăciune, este o ocazie perfectă și pentru a ne dedica studierii Cuvântului lui Dumnezeu.
Studiul împreună cu alți credincioși poate avea beneficii importante. Iar Isus ne promite că „acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor” (Matei 18:20).
Iată ce face ca Sabatul să fie un moment ideal pentru a ne întâlni împreună la biserică pentru închinare.
Puteți chiar să vă adunați pentru a studia în cadrul școlii de Sabat, acasă la cineva sau într-un parc.
Este, de asemenea, un timp excelent pentru a citi Biblia doar tu și Dumnezeu sau împreună cu familia ta.
CUM SE BUCURAU DE DARUL SABATULUI OAMENII DIN BIBLIE?
Dumnezeu a sărbătorit primul Sabat oprindu-se și reflectând (Geneza 2:2-3). Oamenii din Biblie au urmat acest exemplu pentru a experimenta binecuvântarea Sabatului:
SE ODIHNEAU
„În șase zile să se facă lucrare, dar ziua a șaptea este sabatul odihnei…” (Leviticul 23:3, BTF).
„… în ziua Sabatului, s-au odihnit, după Lege” (Luca 23:56).
„Rămâne deci o odihnă-de-sabat pentru poporul lui Dumnezeu. Căci oricine a intrat în odihna Lui s-a odihnit și el de lucrările lui, după cum Dumnezeu S-a odihnit de lucrările Sale” (Evrei 4:9-10, EDCR).
TOȚI SE BUCURAU DE ZIUA LIBERĂ
A patra poruncă din Exodul 20 afirmă că Sabatul nu este doar pentru câțiva aleși.
Ea îi include pe fiul tău, fiica ta, robul tău, roaba ta, vita ta, străinul care este înăuntrul porților tale (Exodul 20:10, EDCR).
Nimeni nu este lăsat pe dinafară. Poporul lui Dumnezeu s-a bucurat atât de mult de binecuvântarea Sabatului, încât a extins-o asupra tuturor celor din familia lor, din comunitatea lor, de la locul lor de muncă și din vecinătatea lor.
SE BUCURAU DE DARUL PĂRTĂȘIEI, ADUNÂNDU-SE LAOLALTĂ
În Leviticul, Sabatul a fost menționat ca o zi pentru „o adunare sfântă” (Leviticul 23:3). O formulare similară este folosită în Noul Testament atunci când este descrisă practica din Sabat a ucenicilor și a bisericii primare (Fapte 13:44; 17:2; 18:4).
Studiul Scripturii (Fapte 13:14, 15) și rugăciunea în grup (Fapte 16:13) erau activități obișnuite în timpul acestor adunări.
Iar atunci când analizăm viața lui Isus, citim despre El că mergea la templu în Sabat pentru a citi și studia Scriptura împreună cu comunitatea Sa (Marcu 1:21; Marcu 6:2; Luca 13:10).
LĂSAU AFACERILE DEOPARTE
Mergând un pas mai departe decât pur și simplu să nu muncească, Biblia ne vorbește despre metodele proprii ale lui Israel de a se „detașa” de muncă.
Ei nu făceau negoț, troc, nu cumpărau și nu vindeau (Neemia 10:31).
Se apărau chiar și de influențele exterioare care ar fi încercat să îi distragă de la odihna deplină a Sabatului (Neemia 13:15-22).
SCRIAU ȘI CÂNTAU LAUDE LA ADRESA LUI DUMNEZEU
Unii psalmi au fost scriși special pentru a-L lăuda pe Dumnezeu în Sabat (Psalmul 92).
În slujbele din templu, leviții se ridicau în picioare pentru a-I cânta lui Dumnezeu atunci când se aduceau daruri în Sabat (1 Cronici 23:30,31).
SE BUCURAU DE PLĂCERILE SIMPLE ALE VIEȚII
Isus și ucenicii Lui s-au plimbat prin lanurile de grâu într-o după-amiază de Sabat, culegând și mâncând grâu proaspăt (Matei 12:10-12; Marcu 2:23; Luca 6.1).
De asemenea, Isus a menționat în mai multe feluri că este îngăduit să faci bine în Sabat (Marcu 12:11,12; Luca 6:9). Atunci când vedem Sabatul ca pe o oportunitate de a ajuta oamenii și de a ne apropia de ei, sărbătorim natura Dumnezeului nostru iubitor
și centrat pe relații.
CUM PUTEM SĂ NE BUCURĂM DE DARUL SABATULUI ÎN LUMEA AGITATĂ DE ASTĂZI?
Fără îndoială, poate fi dificil să ne „deconectăm” sau să ne „detașăm” de toate obligațiile, mai ales când dispozitivele electronice ne urmăresc peste tot pe unde mergem.
Dar asta înseamnă că beneficiile Sabatului pot fi și mai importante pentru noi atunci când facem un efort pentru a respecta acest timp în fiecare săptămână.
Deși Sabatul este un moment minunat pentru a ieși afară și a ne bucura de natură, putem reține că a ne bucura de creația lui Dumnezeu poate însemna multe lucruri diferite.
Cheia sunt concentrarea și recunoașterea faptului că Dumnezeu a creat lumea, iar pe noi ne-a făcut ființe creative, după chipul Său. El ne-a dat capacitatea de a ne crea propriile lucruri din elementele pe care le-a pus în lume. Așadar, putem aprecia creația lui Dumnezeu așa cum apreciem acoperișul de deasupra capului nostru, oamenii pe care îi cunoaștem și îi iubim și plăcerile simple, precum canapelele, pantofii, bicicletele, grădinile sau o băutură caldă într-o zi rece.
Sărbătorim Sabatul bucurându-ne și meditând asupra vieții și recunoscând că toate lucrurile bune vin de la Dumnezeu.
Încearcă să îți faci timp în Sabat pentru a înălța o rugăciune de mulțumire. Citește un pasaj nou din Scriptură. Sună un vechi prieten. Fă voluntariat la o cantină socială. Fă ceva ce nu faci într-o altă zi. Și să știi că Duhul Sfânt al lui Dumnezeu
este cu tine oriunde te-ai duce.
Pregătirea din timp pentru Sabat ne ajută, de asemenea, să ne asigurăm că vom profita la maximum de această zi de odihnă. Pe măsură ce săptămâna se apropie de sfârșit, încearcă să termini tot ce poți până vineri. Este mai ușor să te detașezi de săptămâna de lucru atunci când nu îți atârnă deasupra capului proiecte neterminate.
Mulți oameni plănuiesc să facă cumpărături și curățenie spre sfârșitul săptămânii. Astfel, când soarele apune vineri seara, este mai ușor să te relaxezi, să uiți de toate grijile și să petreci 24 de ore fericite.
Când ne gândim cu adevărat la câte încercăm să înghesuim în viețile noastre, Dumnezeu ne oferă darul săptămânal de care avem nevoie, permisiunea de a lua o pauză, o ocazie de a reflecta asupra vieții și de a ne închina Dumnezeului care a creat-o.
Află mai multe despre darul odihnei de Sabat! Începe un studiu biblic online.
Sursa: Adventist.org