ADRA Marea Britanie sărbătorește 40 de ani de activitate

Experții discută rolul organizațiilor neguvernamentale ale cultelor în căutarea păcii și prevenirea conflictelor.

ADRA Marea Britanie sărbătorește 40 de ani de activitate

Experții discută rolul organizațiilor neguvernamentale ale cultelor în căutarea păcii și prevenirea conflictelor.

„Ne aflăm aici pentru că nu mai dorim să fim spectatori în peisajul conflictelor existente și emergente, ci actori pe scena mondială pentru a aduce soluții pașnice și eficiente.” Cu aceste cuvinte a deschis Catherine Anthony Boldeau, directoare pentru comunicare și implicare a ADRA Marea Britanie, evenimentul „Credință în pace”, care a avut loc în Sala Churchill a Camerei Comunelor din Westminster, Londra, Marea Britanie, luni, 20 mai, unde 82 de invitați au sărbătorit Ziua internațională pentru conviețuire pașnică, sărbătorită anual pe 16 mai.

Organizat de ADRA Marea Britanie și găzduit de Dean Russell, membru al parlamentului din Watford, acesta a fost primul dintr-o serie de evenimente dedicate marcării a 40 de ani de activitate a ADRA Marea Britanie în calitate de organizație neguvernamentală (ONG).

Russell a apreciat activitatea umanitară și de dezvoltare în slujba oamenilor din întreaga lume și și-a exprimat recunoștința pentru eforturile participanților de a aduce schimbări. „În ciuda diferențelor, este important să recunoaștem elementele comune”, a spus el, „și recunosc slujirea altruistă a organizațiilor religioase din Watford”.

Participanții au reprezentat diferite entități ale Conferinței Uniunii Britanice (BUC), precum Newbold College of Higher Education, biroul BUC, conferințele din sudul și nordul Angliei, misiunile galeză, scoțiană și irlandeză, precum și Stanborough Press. În plus, au fost prezenți reprezentanți ai ONG-urilor, cadre universitare, factori de decizie politică, specialiști, cercetători și Bert Smit, fost director general al ADRA Marea Britanie, recent pensionat.

Helia Mateus, directoare generală interimară a ADRA Marea Britanie, a subliniat importanța abordării cauzelor profunde ale conflictelor și a promovării inițiativelor de consolidare a păcii, în special în țările care se confruntă cu războaie permanente, înainte de a o prezenta pe invitata specială, Zivayi Nengomasha, reprezentantă a ADRA International.

Nengomasha a subliniat importanța prevenirii și a investirii în inițiative de consolidare a păcii pentru a aborda cauzele profunde ale conflictului. Ea l-a citat pe secretarul general al ONU, António Guterres, care a declarat: „Cheltuim mult mai mulți bani și resurse pentru gestionarea conflictelor decât pentru prevenirea lor și instituirea păcii”. Ea a subliniat faptul că trebuie să ne reînnoim prioritățile și resursele și a adăugat că o abordare cuprinzătoare a consolidării păcii este necesară pentru a obține o pace și o stabilitate durabile. Ea a declarat că ADRA facilitează reconcilierea inter-religioasă în Sudanul de Sud.

Două invitate, Emma Tomlin de la Leeds University și Jennifer Egbert, reprezentanta Joint Learning Initiative on Faith and Local Communities [Inițiativa comună de învățare privind comunitățile locale și religioase], au discutat despre importanța credinței în promovarea coeziunii sociale și prevenirea conflictelor. Cele două și-au prezentat cercetările cu privire la intersecția dintre religie, dezvoltare internațională, umanitarism și consolidarea păcii. Tomlin și Egbert au afirmat că religia joacă un rol complex în rezolvarea conflictelor și în consolidarea păcii, având atât efecte pozitive, cât și negative, și au subliniat necesitatea colaborării cu parteneri non-academici, a cercetării și a contextualizării rolului religiei.

Boldeau a încheiat evenimentul citând din discursul susținut de Winston Churchill la Fulton, Statele Unite, în 1946, și declarând că „muncitorii din toate țările trebuie să construiască acest templu” [al păcii]. A încheiat cu celebra rugăciune a Sfântului Francisc de Assisi care spune: „Doamne, fă din mine un instrument al păcii Tale”.

Comentând evenimentul, președintele consiliului administrativ al ADRA Marea Britanie, Eglan Brooks, a declarat: „Acesta a fost primul nostru eveniment organizat la Parlament și știu că nu va fi ultimul. Permiteți-mi să o felicit pe Helia și echipa pentru un eveniment care a reprezentat nu numai activitatea ADRA Marea Britanie în calitate de organizație religioasă, ci și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Marea Britanie și din Irlanda”.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print