ADRA Brazilia oferă cursuri gratuite de limbaj mimico-gestual

În cadrul proiectului demarat în anul 2023 au fost deja instruite aproximativ 60 de persoane.

ADRA Brazilia oferă cursuri gratuite de limbaj mimico-gestual

În cadrul proiectului demarat în anul 2023 au fost deja instruite aproximativ 60 de persoane.

Comunicarea este un proces esențial care conectează oamenii prin schimbul de mesaje, idei, emoții și sentimente, influențând interacțiunea umană. Cu toate acestea, pentru milioane de persoane cu deficiențe de auz din Brazilia, această conexiune este dificilă. Conform rezultatelor celui mai recent recensământ al populației braziliene, în țară sunt peste 10 milioane de persoane cu deficiențe de auz. Dată fiind această realitate, nevoia de incluziune socială și de comunicare eficientă prin Libras, limbajul brazilian al semnelor, este presantă.

Pentru a răspunde acestei nevoi, Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) din Juazeiro, Bahia, oferă gratuit cursuri de Libras din 2023. Proiectul a format deja aproximativ 60 de persoane, încurajând incluziunea și interacțiunea cu comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz din regiune.

În timp ce mediile religioase care oferă accesibilitate sunt dedicate doar primirii și adaptării spațiilor pentru a garanta accesul persoanelor cu dizabilități, bisericile accesibile merg mai departe, deoarece investesc în practici incluzive, precum formarea de noi interpreți în limbaj mimino-gestual, fiind sensibile la aceste aspecte. O biserică accesibilă își adaptează, de asemenea, serviciile de închinare pentru a se asigura că toți credincioșii participă la închinare.

Darticléia Cavalcanti, participantă la curs, a împărtășit ce a motivat-o să se alăture proiectului atunci când a reflectat asupra nevoii de a contribui la crearea unor biserici care să fie primitoare pentru toate grupurile: „Mi-am dat seama că în biserica mea există nevoia de a comunica cu persoanele cu deficiențe de auz. Sunt persoane cu deficiențe de auz care participă la slujbe și, de multe ori, nu știam cum să interacționez cu ele. Când am aflat despre proiectul de implementare a practicilor de accesibilizare, am fost imediat interesată și am vrut să particip”, a declarat Cavalcanti.

„Oricărui neam, oricărei seminții, oricărei limbi și oricărui norod”

Participanții înțeleg pasajul biblic al Apocalipsei ca o chemare la răspândirea Evangheliei într-un mod accesibil tuturor, fără excludere. „… Evanghelie veșnică, pentru ca s-o vestească locuitorilor pământului, oricărui neam, oricărei seminții, oricărei limbi și oricărui norod” (Apocalipsa 14:6).

Paulo José, cel care predă cursul, și-a exprimat bucuria de a vedea cât de motivați sunt participanții: „Când ne întâlnim aici, este foarte plăcut deoarece, cu fiecare clasă, înțelegem importanța limbajului brazilian al semnelor. Toți oamenii trebuie ajutați și trebuie să apropiem persoanele cu deficiențe de auz de Isus, deoarece Dumnezeu Însuși afirmă că mesajul Evangheliei trebuie transmis în toate limbile. Nu folosesc Libras numai în munca mea, ci și pentru a-i ajuta pe oameni să Îl cunoască pe Isus”, a declarat el.

Sursa: Adventist News Network

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print