Primirea voluntarilor a făcut întotdeauna parte din istoria Misiunii Albaneze a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Tradiția a continuat în 2024 cu sosirea a șapte voluntari care slujesc în biserici și în zone din întreaga țară.
Cu roluri cruciale în activitățile pentru copii, proiectele de comunicare și inițiativele comunității locale, patru dintre cei șapte voluntari sunt din Brazilia, prin intermediul inițiativei Un an în misiune și slujire. Grupurile trimise de Conferința Paraná de Sud (SPC) a Bisericii Adventiste fac parte dintr-o inițiativă globală care vizează trimiterea de echipe de tineri în alte țări ale lumii pentru a face voluntariat. Este prima dată când SPC trimite voluntari în străinătate.
Jairo Souza, director al Departamentului Tineret în cadrul SPC și coordonator al proiectului, a explicat că trimiterea tinerilor brazilieni în străinătate este un gest de recunoștință, deoarece, de-a lungul timpului, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Brazilia a primit mult sprijin din partea misionarilor. „Suntem foarte recunoscători pentru ceea ce au făcut ei pentru noi și simțim nevoia să le urmăm exemplul, ajutând alte regiuni ale lumii.”
Souza a remarcat, de asemenea, că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la trimiterea misionarului John Nevins Andrews în Europa, ceea ce face ca trimiterea voluntarilor într-o țară europeană din Fereastra 10/40, unde există multe dificultăți în calea predicării și împărtășirii Evangheliei, să fie semnificativă.
Valentina Weck, unul dintre voluntari, a împărtășit că plecarea în misiune externă este un vis devenit realitate. „Sunt convinsă că Dumnezeu mi-a pus Albania în inimă”, a spus ea. „Astăzi consider că nu mi-aș putea petrece altundeva acest an”. Dintre ceilalți voluntari, unul lucrează pentru Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) din Albania, în calitate de profesor de limba engleză în cadrul grădiniței adventiste din Tirana. Ceilalți sunt implicați în proiectul Youth Alive al Conferinței Generale din orașul Korçë, lucrând cu adolescenți și tineri adulți și ajutând, de asemenea, în cadrul Departamentului Comunicare și în împlinirea altor nevoi ale bisericii locale.
O misiune transformatoare
Înainte de proiectul din acest an, o echipă de voluntari a traversat oceanul, aducându-și dedicarea, competențele și susținerea financiară pentru a desfășura o activitate transformatoare. Acest grup de 35 de angajați ai SPC a sosit cu o misiune clară: renovarea completă a bisericii din orașul albanez Durrës.
Misiunea întreprinsă de ei a exemplificat impactul semnificativ al colaborării internaționale, au declarat reprezentanții Bisericii din regiune. Cu uneltele în mână și inimile pline de bunăvoință, ei și-au dedicat timpul și eforturile renovării bisericii, făcând din ea un spațiu mai primitor și adaptat nevoilor comunității locale.
Prezența voluntarilor a avut un efect pozitiv și de durată atât asupra bisericii, cât și asupra comunității din Durrës. Renovarea a îmbunătățit infrastructura și a revitalizat spiritul bisericii, creând un mediu reînnoit și motivant.
Marko Frashëri, pastorul bisericii din Durrës, a explicat că „sosirea grupului a fost o mare binecuvântare pentru biserică. Inovația adusă de grupul brazilian a făcut ca biserica să arate uimitor, inspirând și oferindu-le speranță credincioșilor”. Delmar Reis, președintele Misiunii Albaneze, a mai adăugat: „Acești voluntari aduc motivație și dorința de a sluji oriunde este nevoie de ei. Schimbul de experiență dintre voluntari și localnici este cel care face ca această oportunitate să fie transformatoare.”
Activitatea voluntarilor, atât albanezi, cât și internaționali, în parteneriat cu credincioșii locali, este esențială pentru dezvoltarea Misiunii Albaneze. Poveștile celor șapte voluntari actuali, ale celor 35 care au slujit anul trecut și ale multor altora care i-au precedat evidențiază impactul pozitiv al unității în spiritul slujirii și al solidarității pentru Hristos și Împărăția Sa.
Sursa: Adventist Review