Conferința europeană din acest an privind credința și știința a avut loc recent în Londra, Marea Britanie. Găzduită de Institutul de Cercetare Geoscience (GRI) al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, conferința a atras un grup entuziast și divers de peste 50 de participanți, format din studenți, proaspăt absolvenți, oameni de știință și cercetători din cadrul GRI.
Participanții au reprezentat națiuni precum Austria, Brazilia, Republica Cehă, Filipine, Germania, India, Islanda, Italia, Kenya, Marea Britanie, Mexic, Nigeria, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Statele Unite.
Conferința a fost organizată de Noemi Duran, directorul filialei GRI din cadrul Diviziei Inter-Europene (EUD) a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Birgir Oskarsson, reprezentantul GRICOM în cadrul Diviziei Trans-Europene (TED), și de personalul GRI din SUA. Pornind de la întâlnirile anterioare organizate pentru profesorii și studenții europeni, care au avut loc în Islanda (2016), în Dolomiții din Italia (2018) și în Pirineii spanioli (2019), această conferință și-a extins aria de acoperire prin invitarea oamenilor de știință și experților laici.
„Evenimentul le-a oferit oamenilor de știință și studenților creștini ocazia de a se întâlni și de a împărtăși idei, perspective și teorii noi într-un mediu de sprijin și mentorat”, a explicat Oskarsson.
Timp de patru zile, conferința a servit drept cadru pentru explorarea unei game largi de subiecte, de la rolul fundamental al Bibliei în cercetarea științifică la provocările reprezentate de scientism și fundamentalism. Prezentările au explorat tensiunea dintre naturalism și timpul profund versus conceptul de catastrofă și design și întrebarea critică referitoare la legătura dintre Dumnezeul Bibliei și știința modernă.
Participanții s-au implicat, de asemenea, în discuții incitante cu privire la modul în care opiniile cu privire la origini influențează atitudinile și acțiunile în aspecte precum rasism, gen, egalitate și drepturile omului. Conferința s-a încheiat cu un tur ghidat al prestigiosului Muzeu de Istorie Naturală din Londra pentru examinarea unora dintre exponate și colecții.
Aceste sesiuni au oferit oportunități inestimabile pentru schimb de cunoștințe, dezvoltare profesională și crearea de relații, au declarat organizatorii. Pe măsură ce ideile au circulat și au fost create noi conexiuni, conferința a reafirmat rolul cercetătorilor creștini în împărtășirea perspectivei biblice cu privire la origini, implicându-se în același timp în domeniile lor de cercetare științifică și academică.
„Pentru mine a fost o oportunitate unică”, a declarat Paula Nicolas, studentă la medicină în Insulele Baleare. „Participarea la conferință cu oameni care mi-au înțeles preocupările și mi-au putut oferi răspunsuri a fost îmbucurătoare.”
Participanții au recunoscut că munca și cercetarea lor în calitate de oameni de știință sunt vitale pentru Biserică, contribuind la reducerea decalajului dintre credință și înțelegerea științifică. Studenții și-au exprimat dorința de a continua comunicarea. Pe măsură ce participanții au fost de acord să rămână în legătură, a devenit clar că inițiative adaptate domeniilor lor specifice de interes ar fi neprețuite.
Dezvăluind planurile viitoare, liderii EUD și TED au împărtășit idei pentru evenimente precum Sabatul Creației, de pe 26 octombrie 2024; o conferință practică cu tematică geologică în Bazinul Parisului, în noiembrie 2024; o conferință pe teme de biologie pentru studenți, în 2025; și o serie de webinare lunare în curs de pregătire, precum și încurajări pentru o implicare continuă prin intermediul ambasadorilor GRI în diferitele uniuni de conferințe ale Bisericii din Europa, inițiative din campusuri publice, promovarea prin social media, gestionarea mediului, programul de Exploratori și educație.
Participanții la conferință au plecat recunoscători și hotărâți, exprimându-și dorința de a aduce contribuții pozitive în domeniul credinței și al științei, continuând să își dedice talentele lui Dumnezeu.
Sursa: Adventist Review