Consiliul European al Pastorilor (EPC) Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, desfășurat la Belgrad, Serbia, a reunit mai mult de 1.200 de pastori, directori de departament, lucrători biblici și familiile lor, cu toții dornici să reaprindă pasiunea pentru slujire.
Evenimentul de o săptămână, organizat de Divizia Trans-Europeană (TED), a subliniat provocările cu care se confruntă pastorii de astăzi, precum polarizarea politică, scăderea prezenței la biserică și urmările pandemiei de COVID-19. Printr-o combinație de predici inspirate, ateliere practice și momente de închinare, EPC le-a oferit pastorilor o oportunitate atât de necesară de a-și reorienta eforturile în slujirea lui Dumnezeu și a comunităților lor.
Conectarea cu cultura
Prin intermediul unui interviu video transmis în timpul ceremoniei de închidere, pastorii au fost provocați de Gary Krause, directorul Adventist Mission, să reflecteze asupra imperativului ca bisericile să se conecteze în mod autentic cu diverse grupuri culturale.
„Ceea ce spunem de obicei într-o biserică trebuie tradus”, a subliniat el, „nu doar într-o limbă diferită, ci în limba lor culturală, astfel încât să se conecteze cu înțelegerea lor”. Criticând dependența de „modalități de comunicare preambalate”, el a pledat ca bisericile să investească timp în „a merge pe străzi, a vorbi cu oamenii, a asculta și a pune întrebări pentru a-i înțelege pe cei la care încercăm să ajungem”.
Provocări contemporane în slujire
Abordând multitudinea de provocări cu care se confruntă lucrarea de slujire modernă, precum urmările pandemiei de COVID-19, polarizarea politică, scăderea prezenței la biserică și schimbările sociale care duc la deconstrucția credinței, Daniel Duda, președintele TED, le-a transformat în oportunități.
„Vreau să vă vorbesc despre motivul pentru care acesta este un moment minunat pentru a sluji”, a spus el, „pentru că eu chiar cred că acesta este momentul în care Biserica poate străluci. Biserica poate fi cea mai bună atunci când lumea este cea mai rea”. El i-a îndemnat pe pastori să privească aceste dificultăți ca pe niște oportunități ca Dumnezeu să lucreze prin slujirea lor.
„Nu sunt destul de bun”
Duda a abordat, de asemenea, sentimentele de inadecvare frecvente în rândul pastorilor, povestind despre refrenul frecvent „dar eu…”, care îi împiedică pe mulți să își îndeplinească chemarea divină. „«Dar eu»”, a explicat Duda, „este ceva ce spunem adesea pentru a ne scuza când refuzăm chemarea lui Dumnezeu”. El a încurajat participanții să se concentreze în schimb pe „dar Dumnezeu” – un memento că puterea lui Dumnezeu lucrează prin slăbiciunea umană.
„Dumnezeu este mai mare decât «darul» vostru”, a afirmat el. „Nu vă mai scuzați refuzând chemarea lui Dumnezeu în viața voastră”. El a ilustrat acest lucru prin exemple biblice precum Moise, Estera și Ieremia, care și-au exprimat îndoiala cu privire la sine atunci când au fost chemați de Dumnezeu.
„Dumnezeu contrazice aceste afirmații”, a observat Duda. „El răspunde cu «dar Dumnezeu», prin puterea Sa transformând slăbiciunile noastre în puncte forte”.
Integrarea poveștilor în narațiunea lui Dumnezeu
Subliniind importanța de a vedea slujirea individuală în contextul marii narațiuni a lui Dumnezeu, Duda a explicat: „Singura modalitate de a răscumpăra o poveste distrusă este de a o integra într-o poveste mai mare”.
El le-a reamintit pastorilor că planul global al lui Dumnezeu este ferm și transformator, în ciuda dificultăților actuale. Pornind de la 1 Corinteni 1:26-30, el a subliniat modul în care Dumnezeu îi alege pe cei „nebuni”, „slabi” și „umili” pentru a-Și atinge scopurile, astfel încât „să nu se laude nimeni” înaintea Lui. Duda a subliniat că momentele „dar Dumnezeu” din Scriptură exemplifică modul în care intervenția divină redefinește circumstanțele umane.
Viziunea pentru o biserică transformatoare
Privind spre viitor, Duda a descris viziunea unei Biserici atente, inovatoare și profund implicate în problemele contemporane. El a făcut paralele cu decizia lui Isus de a-Și duce ucenicii în Cezareea lui Filip, un loc aflat în afara zonei lor de confort cultural, pentru a-i învăța lecții pe care nu le puteau învăța în mediul familiar din Galileea.
„După cum Isus și-a expus discipolii la idei și culturi noi, și noi trebuie să fim dispuși să ieșim și să ne implicăm în lumea din jurul nostru”, i-a îndemnat Duda.
Duda și-a imaginat o mișcare caracterizată de o slujire „condusă de Duhul Sfânt și centrată pe Isus”, care îmbrățișează diversitatea, promovează o comunitate semnificativă și abordează nedreptățile sociale. „Imaginați-vă oameni care se gândesc la cum să trăiască sustenabil în această lume, cum să umble cu smerenie și la ceea ce devin”, i-a încurajat el.
Acceptarea misiunii lui Dumnezeu
În încheierea mesajului său, Duda i-a provocat pe pastori să aleagă între a se concentra asupra limitelor personale și a accepta cu încredere misiunea lui Dumnezeu. „Veți alege să spuneți «dar eu» sau veți spune «dar Dumnezeu»?”, a întrebat el.
Duda a încurajat participanții să își dedice viețile construirii de comunități care să reflecte iubirea și puterea transformatoare a lui Dumnezeu, afirmând: „Dumnezeu a mai făcut-o. El nu și-a pierdut puterea. Duhul Sfânt este încă disponibil”.
Continuitate și reînnoire
EPC 2024 a promovat un sentiment de continuitate și călătorie comună, echipa de laudă și închinare alegând cântece care au rezonat profund cu participanții. În special, un cântec folosit atât în ceremonia de deschidere, cât și în cea de închidere, a fost cântat și la EPC 2018, consolidând ideea că această întâlnire nu a fost doar un eveniment unic, ci parte a unei călătorii continue în slujire pentru a oferi părtășie, viziune și încurajare.
După o ultimă rugăciune de binecuvântare, pastorii au părăsit Belgradul inspirați și pregătiți pentru a-și continua lucrarea de slujire cu o credință reînnoită, pregătiți să facă față provocărilor nu cu „dar eu”, ci ferm ancorați în „dar Dumnezeu”.
Sursa: Adventist Review