Secretarul Bisericii Adventiste mondiale analizează provocările misiunii

Erton Köhler discută oportunitățile pentru misionarii adventiști.

Secretarul Bisericii Adventiste mondiale analizează provocările misiunii

Erton Köhler discută oportunitățile pentru misionarii adventiști.

O prezentare a unei recente călătorii misionare a dat un ton aparte raportului secretarului prezentat duminică, 13 octombrie, în cadrul Consiliului anual al Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea (CG) desfășurat în Silver Spring, Maryland, Statele Unite.

Raportul ar fi „un moment prețios pentru a vă împărtăși o imagine a Bisericii noastre și a misiunii ei mondiale”, le-a spus secretarul CG, Erton Köhler, celor peste 300 de membri ai Comitetului Executiv. Köhler și echipa lui au prezentat raportul cu privire la creșterea Bisericii și alte statistici, dar au mers dincolo de ele pentru a trece în revistă începutul misiunii adventiste mondiale, pentru a discuta starea actuală a misionarilor și pentru a împărtăși unele dintre posibilitățile și provocările din lunile și anii următori. Köhler a început relatând despre o călătorie misionară în Cuba a departamentului pe care îl coordonează.

O călătorie misionară de neuitat

Köhler a descris cum, în premieră, aproape 30 de membri ai echipei Secretariatului CG de la sediul Bisericii Adventiste mondiale au mers într-o călătorie misionară în Cuba la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. Inițiativa a combinat eforturile CG, ale Diviziei Inter-Americane și ale Uniunii Cubaneze de Conferințe (CUC). Secretariatul a încheiat, de asemenea, un parteneriat cu Maranatha Volunteers International, o inițiativă de suport a Bisericii Adventiste.

Köhler a povestit cum „Speranță pentru Cuba” a inclus cinci serii de prezentări biblice care au dus la 76 de botezuri și 217 înscrieri pentru studii biblice. De un proiect special au beneficiat și peste 300 de copii, a raportat el.

Prin efortul tuturor entităților și organismelor implicate, au fost donate cinci videoproiectoare pentru a fi folosite pentru prezentări biblice, s-a sprijinit plantarea a două biserici noi și s-a ajutat la repararea și vopsirea unei biserici din Havana, a împărtășit Köhler. Secretariatul CG a donat, de asemenea, o camionetă nouă pentru CUC, după ce singurul vehicul deținut depășise 1 milion de kilometri.

În plus, editura adventistă din Brazilia a donat hârtia atât de necesară tipografiei Bisericii din Cuba, a raportat Köhler. Datorită sprijinului local, „timpul nostru în Havana a fost de neuitat”, a spus el.

Ce arată statisticile cu privire la membri

Potrivit lui David Trim, directorul Biroului de Arhivă, Statistici și Cercetare al CG, numărul persoanelor care s-au alăturat Bisericii Adventiste a revenit la normal după dificultățile întâmpinate în timpul pandemiei de COVID-19. În 2023, Bisericii i s-au alăturat peste 1.465.000 de noi credincioși – mai mult de 4.000 pe zi, sau unul la fiecare 21,5 secunde. „De fapt, 2023 a înregistrat cel mai mare număr de aderări din istoria Bisericii Adventiste”, a spus Trim.

În același timp, mai mult de 836.000 de persoane au părăsit denominațiunea în 2023 (excluzând decesele), a treia cea mai mare cifră înregistrată vreodată. „Cele mai mari patru pierderi au fost în ultimii cinci ani”, a raportat Trim. Astfel, a adăugat el, „nu doar aderările contează pentru creșterea Bisericii. Trebuie să găsim modalități de a uceniciza [sic] mai mulți membri dacă dorim o creștere explozivă”. În prezent, procentul membrilor care pleacă este de aproape 43%, a raportat el.

În ceea ce privește raportul dintre credincioșii adventiști și populația lumii, în prezent există un adventist la 350 de persoane (față de 1 la 519 în 2000).

Trim a împărtășit, de asemenea, că, la nivel mondial, i se alătură Bisericii o persoană la 30 de membri existenți. Acest lucru arată, a spus el, „cât de eficientă este Biserica în a ajunge la oameni”. El a discutat apoi despre diferențele regionale, afirmând: „Fiecare divizie are propriul câmp misionar…. Acest lucru evidențiază din nou nevoia de refocalizare a misiunii, cu misionari și resurse folosite în cadrul diviziilor, dar și între divizii”, a spus el.

O înțelegere treptată

Abordând începuturile misiunii adventiste, Köhler a urcat din nou pe podium pentru a sublinia modul în care liderii și membrii Bisericii de la mijlocul secolului al XIX-lea au trecut prin mai multe etape până când au fost pregătiți să îmbrățișeze chemarea de a face eforturi misionare mondiale. El a povestit cum, în 1874, sub conducerea președintelui de atunci al CG, G.I. Butler, liderii adventiști au votat pentru trimiterea lui J.N. Andrews în Elveția, el fiind primul misionar oficial.

În ciuda resurselor limitate și a lipsei unei structuri, Biserica a mers înainte cu credință, a subliniat Köhler. „Nicio criză nu trebuie să oprească înaintarea misiunii mondiale. Dumnezeu este conducătorul Bisericii și al misiunii. El deschide întotdeauna uși pentru ca misiunea Sa să avanseze”, a spus el.

Köhler le-a cerut liderilor Bisericii să păstreze moștenirea misiunii adventiste – care are acum 150 de ani – „vie și puternică, lucrând într-un mod integrat pentru a pregăti această lume pentru revenirea lui Isus”.

Continuarea misiunii

În ultima secțiune a raportului său, Köhler a făcut referire la Mission Refocus, o inițiativă a CG de a redirecționa mai multe fonduri și resurse către câmpul misionar mondial. Acest accent pus pe misiunea în prima linie a necesitat ajustări financiare la toate nivelurile Bisericii, a recunoscut el, dar a dat deja rezultate tangibile.

Acest nou accent a dus, printre multe alte inițiative, la redeschiderea bisericii adventiste de ziua a șaptea din Bagdad, Irak, care fusese închisă din 2003. Acest lucru a fost realizat datorită unei familii trimise să slujească în acea zonă a lumii, a raportat Köhler. „Mission Refocus nu mai este un vis sau un proiect; este o realitate!”, a spus el.

Trei ferestre pentru misiune

Köhler a aprofundat apoi ceea ce el a numit „trei ferestre pentru misiune” prezente în fiecare regiune a Bisericii. Acestea includ Fereastra 10/40 (o regiune în care trăiește cea mai mare parte a populației lumii, dar unde creștinii sunt o minoritate), Fereastra post-creștină și Fereastra urbană.

Toate trei reprezintă cele mai dificile zone pentru misiune, a subliniat Köhler. „Fiecare divizie are pe teritoriul ei toate cele trei ferestre. Poate că nu aveți țări din Fereastra 10/40, dar aveți teritorii sau grupuri mari de oameni la care nu s-a ajuns”, le-a spus el liderilor adventiști. „Trebuie să se facă ceva urgent în fiecare dintre aceste teritorii”.

El a menționat grupuri etnice din întreaga lume care reprezintă o mare provocare pentru misiunea adventistă, precum hausa din Nigeria, bamar din Myanmar și poporul somalez din nordul Somaliei. El i-a amintit, de asemenea, pe bengalezi în Bangladesh, pe mahratta în India și pe uzbecii din nordul Uzbekistanului. Toate acestea includ milioane de locuitori, dintre care mulți nu au auzit niciodată despre Isus și adevărul Său.

De asemenea, Köhler a atras atenția liderilor Bisericii asupra națiunilor post-creștine afectate de laicizarea în creștere, precum Noua Zeelandă, Cehia și Grecia. Dintre centrele urbane, el a evidențiat Napoli din Italia, cu mai mult de 21.000 de locuitori la un credincios adventist, Durban din Africa de Sud, Buenos Aires din Argentina și Guadalajara din Mexic.

„Este timpul să ne reorganizăm prioritățile, întâlnirile, agendele, strategiile, toate resursele și să le direcționăm spre misiunea noastră”, a spus Köhler. „Este timpul să abordăm cele mai dificile locuri și grupuri de oameni din teritoriile noastre.”

Spiritul de sacrificiu

Misiunea necesită resurse, a subliniat Köhler. Cu toate acestea, atunci când abordăm provocările cu care se confruntă misiunea noastră, Dumnezeu ne va trimite resursele de care avem nevoie, a spus Köhler. „Banii trebuie să urmeze misiunea”, și nu invers, a adăugat el. Astfel, „putem să înaintăm cu îndrăzneală, având încredere în Cel care ne-a încredințat-o”.

Liderii Bisericii din secolul al XXI-lea trebuie să retrăiască spiritul de sacrificiu al primilor pionieri ai adventismului, a spus Köhler. El a împărtășit că și acum, Biserica Adventistă are misionari credincioși care își dedică și chiar își pierd viața în câmpul misionar. „Ei mențin viu spiritul de sacrificiu în zilele noastre și ne motivează pe noi toți să ne dedicăm pe deplin misiunii mondiale”, a spus el.

Ca exemplu al acestui „angajament pe viață pentru misiune”, Köhler a prezentat familia lui Gary Roberts. Pilotul misionar Roberts și familia lui și-au dedicat viața misiunii în Papua, Indonezia. Dar prețul a fost mare, a recunoscut el.

„În primul rând, și-au pierdut fiul din cauza malariei în timp ce se aflau în câmpul misionar, pe când acesta era încă tânăr”, a spus Köhler. „Mai târziu, tatăl lui Gary, și el pilot misionar, a murit într-un accident aviatic în timp ce slujea în câmpul misionar. Vara trecută, Gary însuși a fost diagnosticat cu o tumoră cerebrală inoperabilă. Însă, chiar și în lupta cu o boală terminală, credința i-a rămas puternică”.

Köhler a relatat că, după ce Gary Roberts a murit pe 24 iulie, fratele său Eric și-a exprimat dorința de a-l înlocui în calitate de pilot misionar. „El va fi al treilea membru al familiei Roberts care își va dedica viața misiunii”, a spus Köhler.

Köhler și-a încheiat raportul printr-o rugăciune specială pentru familia Roberts, iar membrii Comitetului executiv au votat printr-o majoritate covârșitoare primirea raportului.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print