Studiu: Dietele vegetariene prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta forme de cancer de frecvență medie

Cercetătorii au constatat reduceri semnificative ale riscului de cancer la stomac și de limfoame.

Studiu: Dietele vegetariene prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta forme de cancer de frecvență medie

Cercetătorii au constatat reduceri semnificative ale riscului de cancer la stomac și de limfoame.

Un studiu longitudinal al diferitelor diete vegetariene arată un risc general redus cu 12% pentru toate tipurile de cancer și o susținere puternică a constatării în cazul formelor de cancer mai puțin studiate, cu frecvență medie, precum cele de stomac și limfoamele.

Autorul principal, Gary Fraser, a declarat că acesta este primul studiu care oferă informații solide și suficient de precise încât să se raporteze asocierea dintre diferite diete vegetariene și riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer mai puțin frecvente.

Cercetătorii au descoperit că o dietă vegetariană a fost asociată cu o reducere de până la 45% a riscului de cancer la stomac și cu o reducere de 25% a riscului de limfoame.

Fraser a declarat că studiul a oferit, de asemenea, dovezi solide care confirmă studii anterioare potrivit cărora vegetarienii prezintă un risc mai scăzut de cancer de sân și de prostată (cu aproximativ 25%). În plus, dietele vegetariene reduc semnificativ riscul de cancer colorectal și de stomac, iar acest raport aduce noi dovezi cu privire la riscul mai scăzut de limfoame. Riscul de cancer colorectal a scăzut cu aproximativ 20% cu o dietă vegetariană, a spus el.

„Toate acestea sunt informații relativ unice și, probabil, cele mai solide care există cu privire la astfel de forme de cancer precum cel de stomac și limfoamele”, a spus Fraser. „Este posibil, de asemenea, să aducă informații cu privire la mai multe alte tipuri de cancer – precum cel de plămâni, de ovare și de pancreas – în cazul cărora dovezile au sugerat un risc mai scăzut la vegetarieni, dar nu au atins standardul necesar pentru a spune mai mult.”

Potrivit lui Fraser, pentru alte tipuri de cancer, precum cel uterin, mielomul, leucemia mieloidă sau cea a sistemului nervos, nu există niciun indiciu potrivit căruia dieta ar avea un rol protector.

Studiul, „Longitudinal Associations Between Vegetarian Dietary Habits and Site-Specific Cancers in the Adventist Health Study-2 North American Cohort”, a fost publicat luna aceasta în The American Journal of Clinical Nutrition.

Realizat de Departamentul de Cercetare al Universității Loma Linda, studiul a analizat date de la zeci de mii de adventiști de ziua a șaptea – vegetarieni și consumatori de carne. Cercetătorii au folosit date din Adventist Health Study-2, un eșantion de aproape 96.000 de persoane care s-au declarat a fi adventiste de ziua a șaptea și au trăit în Statele Unite și Canada în timpul recrutării, între 2002 și 2007, evoluția lor fiind urmărită până în 2015. Cercetătorii au folosit date de la aproape 80.000 de persoane, dintre care aproximativ jumătate erau vegetariene, a spus Fraser.

Studiul a fost finanțat de Universitatea Loma Linda. Finanțarea pentru stabilirea eșantionului inițial și a datelor lui a fost furnizată de Institutul Național de Cancer și de Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

Eșantionul inițial a făcut obiectul a peste 200 de studii publicate privind alimentația, sănătatea, bolile și mortalitatea, a declarat Fraser.

Cercetătorii au menționat că studiul a comparat adventiștii vegetarieni cu adventiștii care consumau carne, subliniind faptul că rezultatele ar putea fi și mai grăitoare dacă vegetarienii ar fi comparați cu populația generală.

Potrivit lui Fraser, studiile anterioare, comparând această populație cu cea din recensământul general al SUA, sugerează că adventiștii care consumă carne au deja un risc cu aproximativ 25% mai mic de a dezvolta orice formă de cancer decât populația generală și că în cazul adventiștilor vegetarieni, acesta e mai mic cu aproximativ 35%.

„Mulți dintre acei adventiști care consumau carne din acest studiu erau, totuși, oameni foarte preocupați de sănătate, așa că, într-un fel, este uimitor că am găsit ceva”, a spus Fraser.

Deși noul studiu a constatat că există beneficii generale crescute pentru vegani în comparație cu alte diete vegetariene, dieta pescetariană a reprezentat o excepție, prezentând un risc mai mic de a dezvolta forme de cancer colorectal decât alte diete vegetariene.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print