Pericolele schimbărilor climatice: O declarație adresată guvernelor țărilor industrializate

Pericolele schimbărilor climatice: O declarație adresată guvernelor țărilor industrializate

Oamenii de știință avertizează cu privire la faptul că încălzirea treptată a atmosferei ca urmare a activității umane va avea consecințe grave asupra mediului înconjurător. Clima se va schimba, iar această schimbare va duce la creșterea numărului furtunilor, inundațiilor și secetelor.

Pentru a menține schimbarea climatică în limite acceptabile, emisiile de gaze cu efect de seră, și în special de dioxid de carbon (CO2), trebuie reduse semnificativ. Țările industrializate reprezintă principala sursă a acestor emisii, dar primele victime sunt reprezentate de statele insulare și de țările de coastă aflate la altitudini joase.

În ciuda riscurilor evidente, guvernele nu par a se grăbi să ia măsuri.

Credincioșii adventiști de ziua a șaptea din toată lumea fac apel la guvernele vizate să facă demersurile necesare pentru evitarea pericolului prin:

  1. Îndeplinirea obligațiilor asumate prin semnarea Convenției-cadru asupra schimbărilor climatice în anul 1992, în Rio de Janeiro, astfel încât nivelul emisiilor de dioxid de carbon din anul 2000 să nu depășească nivelul celor din 1990;
  2. Realizarea de planuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și după anul 2000;
  3. Inițierea de dezbateri publice mai susținute cu privire la riscurile reprezentate de schimbările climatice.

Prin semnarea acestei declarații, adventiștii de ziua a șaptea își declară susținerea pentru un stil de viață simplu și sănătos, care exclude un consumerism fără limită și producerea excesivă de deșeuri. Ei fac apel la respect pentru creație, la limitarea folosirii resurselor naturale și la reevaluarea nevoilor noastre ca indivizi.

Această declarație a fost aprobată și votată de Comitetul Administrativ al Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, în data de 19 decembrie 1995.

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print